Odlična ideja: Kako iskoristiti iscijeđene kore od limuna

Limun je čest sastojak u kuhinji – koristi se u mnogim jelima za dodavanje svježine i kiselosti ili samo kao ukras. Cijeđeni limun često dodajemo u čaj, od njega pravimo preljev za salate, dodajemo ga u mnoge deserte, a ono što nam od njega ostaje je iscijeđena kora.

U većini slučajeva ne znamo šta bismo s njom pa je jednostavno bacimo, ali šta kada biste te korice limuna, umjesto da ih bacite, mogli dodatno iskoristiti? Na taj ćete način smanjiti prekomjerno stvaranje otpada u kuhinji, a rezultat će biti nešto zaista fino.

Iscijeđene korice limuna možete vrlo jednostavno pretvoriti u fini pire od limuna. Samo ih ubacite u lonac, kuhajte ih dok ne omekšaju, izmiksajte ih, a na kraju ćete dobiti pire koji možete uključiti u brojna jela.

Ako preferirate slatku verziju, iscijeđene polovice limuna pomiješajte sa šećerom (dvije žlice šećera na jednu polovicu limuna). Za slaniju verziju, pomiješajte ih s češnjakom, soli ili začinskim biljem, a zatim ih lagano prokuhajte i izblendajte.

Od iscijeđenih korica limuna možete napraviti i sok. Jednostavno ih narežite na manje komadiće, stavite ih u lonac s malo vode i kuhajte. Nakon što voda provrije, pustite da se limunada ohladi pa je procijedite i poslužite. Kuhanu koru limuna zatim možete pomiješati s maslinovim uljem, soli, češnjakom i začinima po želji, a zatim je dodati u sendviče i salate ili je izblendati i od nje dobiti pire.

Osim toga, koricu limuna možete narezati na tanko, osušiti i od nje napraviti mješavinu za čaj, zajedno s nekim drugim začinskim biljem, poput metvice, kadulje ili timijana. Sve to dobro osušite, pomiješajte i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, a kada dođe vrijeme za čaj, polijte vrućom vodom i nakon četiri minute ocijedite.