Savršen hamburger: 10 pravila za pripremu ukusnog hamburgera

10 pravila za savršen hamburger
10 pravila za savršen hamburger

Michael Symon, vlasnik lanca burger restorana B-Spot, je otkako zna za sebe gajio snažnu strast prema stvaranju najboljeg mogućeg hamburgera, a izgleda da je ta ukusna opsesija naslijeđena iz njegove porodice.

Naime, njegov djed i otac bili su pravi majstori u pripremi burgera, od kojih je ovaj iskusni burger majstor naučio mnogo trikova. Upravo su ta znanja postavila temelje njegovog istraživanja i razvoja novih načina za postizanje savršenstva u pripremi hamburgera.

Donosimo vam 10 pravila za pripremu savršeno ukusnog hamburgera:

 1. Meso za savršenu pljeskavicu treba biti grubo mljeveno
  Grublje mljeveno meso zadržava svoj okus i arome. Što sitnije sameljete meso, ono će izgubiti više okusa. Također, pažljivo birajte dijelove mesa koje meljete.
 2. Veličina pljeskavice je veoma važna
  Michael smatra da savršena pljeskavica treba da teži između 140 i 170 grama, te ne smije biti previše tanka.
 3. Pljeskavica ne smije biti tvrda
  Mnogi od nas prave grešku kod oblikovanja pljeskavice jer meso bude previše zbijeno. Zapravo, meso bi trebalo da jedva drži oblik pljeskavice kada se ista oblikuje. Što raspršenije meso, to bolje.
 4. Potrebno je začiniti samo vanjski dio pljeskavice
  Sol i biber je sve što vam treba. Začinite pljeskavicu samo sa vanjske strane i ostavite je da stoji od dva do 12 sati.
 5. Pravilo palca
  Prije prženja na sredini pljeskavice napravite udubljenje svojim palcem. Ovo će spriječiti da se meso previše stisne.
 6. Ne pritišćite pljeskavicu u toku prženja
  Ukoliko mislite da ćete pritiskanjem pljeskavice u toku pečenja postići da se ista bolje ispeče, varate se. Nasuprot, samo ćete iscijediti svu sočnost iz pljeskavice i vjerovatno ostati bez sočnosti mesa.
 7. Pljeskavicu okrenite samo jednom
  Koliko dugo peći pljeskavicu? Ukoliko niste dovoljno iskusni, najbolje bi bilo da koristite termometar, a savršena pljeskavica zavisi od preferencija. Međutim, jedno je sigurno, pljeskavicu okrenite samo jednom.
 8. Sir istopite do kraja
  Teško je zamisliti hamburger bez sira, a još teže ukusan hamburger bez dobro istopljenog sira. Sir nabacite na pljeskavicu dok se još prži i preklopite je poklopcem da para u potpunosti istopi sir.
 9. Pecivo premažite maslacem
  Mekano pecivo će hamburgeru dati posebnu dimenziju. Pecivo premažite maslacem a onda ga stavite na grill.
 10. Važan je redoslijed
  Paradajz uvijek ide na pljeskavicu, dok salata ide ispod kako bi pokupila sokove i spriječila da ih pecivo upije i sakrije.

Naravno, uz sve navedeno najvažnije je samo meso. Kvalitetno meso će dati i kvalitetan hamburger, a isto možete pronaći sa pečatom Sigurnog Zalogaja.