EU priprema nova pravila označavanja: Ljudi nemaju granica u patvorenju meda

Med

Ministri poljoprivrede EU ponovili su svoj poziv Europskoj komisiji da revidira zakon o označavanju mješavina meda i tako zaštiti proizvođače i potrošače pri odabiru ovog proizvoda u prodavnicama.

Prema njihovim riječima, potrebno je izmijeniti zakonsku regulativu kako bi se poboljšala sljedivost meda, posebice kada se miješa s medom iz različitih dijelova svijeta, piše Euroactiv.

EU uvozi 40 posto meda iz država koje nisu članice EU poput Kine, Ukrajine i Argentine jer one nude vrlo niske cijene za kilogram meda. U 2021. godini cijena kineskog meda je iznosila 1,36 eura, a za ukrajinski je trebalo izdvojiti 1,89 eura. Poređenja radi, cijena u Francuskoj je dostizala između 10 i 30 eura po kilogramu.

Prema važećim pravilima u EU, na teglicama s medom mora biti naznačena tačna zemlju porijekla ako med dolazi iz jedne zemlje. Međutim, to nije slučaj za mješavine koje sadrže med različitog porijekla, što potrošačima otežava saznanje pravog sastava meda i zemlje iz koje dolazi.

Ministri naglašavaju da je ovo označavanje štetno za potrošače i proizvođače. Slovenska delegacija ukazala je da trenutna pravila označavanja porijekla stavljaju proizvođače meda iz jedne zemlje, u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače mješavina.

Slovenija je uz podršku 19 drugih država članica pozvala na promjenu zakona EU o medu. ‘Na etiketi bi trebala biti navedena svaka zemlja porijekla s udjelom u kojem se nalaze u smjesi, što će povećati profitabilnost sektora i vratiti povjerenje potrošača u naše proizvode’, objasnila je slovenska ministrica Irena Šinko.

Na sastanku ministara je istaknuto da će jačanje zakonskog okvira pomoći u borbi protiv prevara, jer je med danas jedan od najčešće falsificiranih proizvoda u svijetu.

Preuzeto sa: tportal.hr