Sok od paradajza: 11 razloga zašto ga trebate konzumirati

sok_od_paradajza
Sok od paradajza

Sok od paradajza smatra se superhranom jer je bogat vitaminima A, C, K, B1, B2, B3, B5 i B6, kao i mineralima magnezija, željeza i fosfora. Sok se pravi mljevenjem i kuhanjem paradajza, a kuhanje deaktivira enzime koji bi inače razgradili vitamin C, likopen i druge hranjive komponente.

Evo 11 razloga koji čine paradajz superhranom – superzdravom za Vaše tijelo:

 1. Smanjuje rizik od razvoja zloćudnih tumora (raka): ima visoke koncentracije antioksidansa, vitamina i minerala; likopen je dokazano “oružje” protiv raznih vrsta raka, npr. raka debelog crijeva, pluća, dojke i gušterače.
 2. Štiti srce i krvne žile: folati, kalij, te vitamini B3 i B6 smanjuju količinu homocisteina (tvar odgovorna za oštećenje krvnih žila), a vlakna pomažu olakšavanju suženja/začepljenja krvnih žila.
 3. Pojačava odbrambeni (imuni) sistem organizma: vitamini C i A, kao i bakar, su ključni za pojačanje odbrane tijela i imunih stanica, a ima ih u paradajzu u visokim koncentracijama.
 4. Ojačava kosti i zube: vitamini C i K pomažu pojačanju tzv. vezivnih tkiva, te kostiju i zuba – protein osteokalcin ovisi o vitaminu K, a glavna mu je funkcija osigurati kalcij za izgradnju kostiju.
 5. Uklanja slobodne radikale: moćni antikosidansi u paradajzu uklanjaju ove štetne tvari koje oštećuju niz struktura u tijelu i odgovorne su za razvoj ateroskleroze, zloćudnih bolesti i drugih strukturnih poremećaja organizma.
 6. Olakšava mršavljenje: paradajz je bogat vlaknima, a ima malo natrija, što pomaže da se osjećate siti i snažniji, a pošto vlakna daju osjećaj sitosti – manje se jede. Visoki sadržaj vode osigurava normalnu hidraciju tijela.
 7. Čini kožu i kosu zdravijima: vitamin K kojim je paradajz bogat čini kosu sjajnijom i jačom, te potiče njen rast, a više naučnih studija dokazalo je da paradajz potiče i ojačava zdravlje kože, štiti kožne stanice od oštećenja, umanjuje akne, tamne pjege i tamnjenje kože. Sok od paradajza možete nanijeti u kosu nakon što ste je oprali šamponom i ostaviti u kosi 4-5 minuta, potom isprati – smanjuje svrbež i prhut u kosi.
 8. Čuva dobar vid: vitamin A neophodan je za normalnu funkciju očne mrežnice – dijela oka koje pretvara svjetlosne signale u impulse koji se šalju u mozak i omogućuju nam da vidimo – manjak vitamina A može izazvati noćno sljepilo, a ako je dugotrajan i izražen, i ozbiljnija oštećenja vida.
 9. Poboljšava probavu i zdravlje crijeva: vlakna u paradajzu omogućuju normalnu pokretljivost crijeva, normalnu konzistenciju stolice, smanjuju pojavu zatvora, a smanjuju i pojavu bubrežnih kamenaca.
 10. Snižava holesterol: vlakna smanjuju preuzimanje masnoća iz crijeva u krv, a niacin (vitamin B3) snižava holesterol u krvi.
 11. Štiti bubrege i jetru, pomaže detoksikaciji tijela: prirodni hlor i sumpor u paradajzu omogućuju da jetra i bubrezi (pročišćivači organizma) funkcioniraju normalno.

Piše: prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk (Kardiocentar Sarajevo)