Trovanje hranom – bolest uzrokovana konzumiranjem pokvarene hrane – pogodi milione ljudi godišnje. Pored preventivnog liječenja, ova bolest u ekstremnim slučajevima može dovesti i do smrti.
Uzroci trovanja hranom
Bakterije i virusi. Bakterije i virusi su najčešći uzroci trovanja hranom. Simptomi manifestiranja i težina trovanja hranom ovisi o kojoj bakteriji ili virusu se radi.
Paraziti. Paraziti su organizmi koji nastanjuju drugi živi organizam – domaćina, i tako dobijaju hranu i zaštitu. To su najčešće protozoe, oble gliste i trakavice.
Buđ, toksini i kontaminanti. Veliki broj trovanja hranom su uzrokovale bakterije, virusi i paraziti, a ne otrovne tvari u hrani. Međutim, neke slučajeve trovanja hranom možemo povezati sa prirodnim toksinima ili hemijskim toksinima.
Alergeni. Alergija na hranu je odgovor vašeg imunog sistema, koji odbija hranu unesenu u organizam. Neke namirnice, poput orašastih plodova, mlijeka, jaja, ribe, rakova, školjki, orašastih plodova, kikirikija, pšenice ili soje, mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje imaju alergiju na hranu.
Simptomi trovanja hranom
Razlikujemo blaže i teže simptome, ovisno o tome šta ste unijeli u organizam. Najčešći simptomi trovanja hranom su: nervoza stomaka, grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje, dijareja, groznica, dehidriranost itd.
Posljedice trovanja hranom
Trovanje hranom može dovesti do nekih ozbiljnih posljedica. Neke od njih su: zatajenje bubrega, kronični artritis, oštećenje mozga i nerava, smrt.
Rizična grupa
Određena grupa ljudi podložnija je trovanju hranom od ostatka populacije. To znači da će oni prije oboliti, i da će, u tom slučaju, posljedice biti ozbiljnije. U tu grupu spadaju: trudnice, djeca mlađa od 5 godina, osobe iznad 65 godina starosti i osobe čiji je imunitet oslabljen uslijed bolesti ili liječenja
Pogledajte originalan članak na linku: https://www.foodsafety.gov/food-poisoning