Bizarne fobije od hrane

Prirodno je bojati se nečega, pogotovo ako postoji realistična šansa da nam nešto našteti ili nas ozljedi - to je zapravo evolucijski refleks.

Prirodno je bojati se nečega, pogotovo ako postoji realistična šansa da nam nešto našteti ili nas ozljedi – to je zapravo evolucijski refleks. Nažalost, za razliku od naših predaka koji su se najviše bojali velikih životinja, danas su tu naizgled bizarne fobije, odnosno racionalni strahovi koji mogu voditi do paničnih napadaja ukoliko se ne liječe na ispravan način. Neke fobije su toliko čudne da ih se tek nedavno uvelo u stručan popis fobija, a sljedećima je porijeklo frižider – odnosno hrana i piće koje se nalaze u njemu.

Geumofobija – strah od okusa
Okus i ukus je prilično subjektivna stvar, pa ono što je nekome slasno drugome lako može biti odbojno. Djeca su posebno poznata zbog averzije prema povrću i tzv. zdravoj hrani, no kako objasniti reakciju čovjeka koji paniči na samu pomisao okusa nečega? Geumofobija se može manifestirati kao strah od neugodnih okusa, ali i kao strah od bilo kakvog okusa što može značajno otežati normalan život, pogotovo ako takvu osobu zovete na večeru. Ipak, većina ljudi ima strah samo od određene vrste okusa pa se najčešće drže svoj jednoličnog i već isprobanog menija.

Aračibutirofobija – strah od lijepljenja maslaca od kikirikija na nepce
Ova fobija ne predstavlja sam strah od maslaca, oni koji pate od nje zapravo vole tu namirnicu, već se pribojavaju osjećaja lijepljenja nečeg na nepce. Njihove strategije u konzumiranju maslaca od kikirikija se oslanjaju na uzimanje malih zalogaja, biranje maslaca s malim komadićima kikirikija unutra zbog drugačije teksture.  Koliko kikiriki doista može “zalijepiti usta” dokazuje činjenica kako se u filmovima često koristio taj trik za stvaranje iluzije životinja koje govore. Dok bi oni pokušavali maknuti kikiriki maslac s nepca, otvarale bi i zatvarale vilicu, što bi izgledalo kao da govore.

Mageirokofobija – strah od kuhanja
Postoje brojni načini na koje se pojedinac može bojati kuhati – od straha loše spremljenog recepta do straha od trovanja gostiju. Obično je ova fobija motivirana strahom od sramoćenja, a toliko koči ljude da oni potpuno izbjegavaju kuhanje i uvijek jedu vani, što može biti vrlo loše za njihovo zdravlje i novčanik.

Strah od gutanja
Službeno se naziva fagofobija, a na sreću je izuzetno rijetka. Može imati vrlo ozbiljne posljedice za zdravlje jer onaj ko pati od nje može izbjegavati hranu i vodu, a strah im sužava grlo pa imaju osjećaj da se dave dok gutaju. U najgorim slučajevima zabilježeni su pacijenti koji su završili u bolnici na infuziji zbog ozbiljne pothranjenosti.

I bijeli luk je strašan Strah od jedenja bijelog luka naziva se alliumfobijom, a izaziva ga miris i izgled bijelog luka. Čak i ako ga jede neko pored njih, ljudi s tom fobijom ne mogu si pomoći da ne budu nervozni.

Povrće
Lahanofobija je iracionalan strah od bilo koje vrste povrća, dok ima ljudi koji su osjetljivi samo na neke vrste povrća. Oni koji pate od nje osjećaju tjeskobu i dok samo gledaju u povrće.

Strah ih je piti
Ljudi koji pate od dipsofobije zapravo se boje pijenja alkohola. Osim što ih je strah negativnog učinka alkohola na njih, fobiju može potaknuti i prizor u kojem neko drugi pije alkohol.