Bezbjedne minimalne temperature za pripremu hrane

Obavezno upotrijebite termometar za hranu kako biste provjerili da li je meso doseglo bezbjednu optimalnu temperaturu koja je dovoljno visoka da ubije štetne mikrobe koji uzrokuju trovanje hranom.

Slijedite navedene upute za minimalnu temperaturu pripreme i koliko dugo treba odstajati meso, perad morska i druga kuhana hrana. Obavezno upotrijebite termometar za hranu kako biste provjerili da li je meso doseglo bezbjednu optimalnu temperaturu koja je dovoljno visoka da ubije štetne mikrobe koji uzrokuju trovanje hranom.

Hrana Vrsta Optimalna temperatura (°C)
Mljeveno meso i miješano meso Govedina, svinjetina, teletina, janjetina 70
Puretina, piletina 75
Svježa govedina, teletina i janjetina Odresci, pečenje, kotleti Treba odstajati: 3 minute 65
Meso peradi Svo meso peradi (prsa, čitava živina, bataci, karabataci, krila, mljevena živina, drob/crijeva i nadjev) 75
Svinjetina i pršuta Svježa svinjetina, uključujući svježu pršutu Treba odstajati: 3 minute 65
Prethodno skuhana pršuta (za ponovno zagrijavanje) 75
Jaja i jela s jajima Jaja Kuhati dok se bjelance i žumance ne stvrdnu
Jela s jajima/od jaja (npr. omlet) 70
Ostaci i jela sa više komponenti Ostaci i jela sa više komponenti 75
Morski plodovi Ribe s perajama 65 ili kuhati dok meso ne postane neprozirno i lako se odvaja viljuškom
Škampi, jastozi, rakovi i školjke Kuhati dok meso ne postane bijele ili biserne boje (neprozirno)
Školjke, kamenice, dagnje Kuhati dok se školjke ne otvore