Slijedite navedene upute za minimalnu temperaturu pripreme i koliko dugo treba odstajati meso, perad morska i druga kuhana hrana. Obavezno upotrijebite termometar za hranu kako biste provjerili da li je meso doseglo bezbjednu optimalnu temperaturu koja je dovoljno visoka da ubije štetne mikrobe koji uzrokuju trovanje hranom.
Hrana | Vrsta | Optimalna temperatura (°C) |
Mljeveno meso i miješano meso | Govedina, svinjetina, teletina, janjetina | 70 |
Puretina, piletina | 75 | |
Svježa govedina, teletina i janjetina | Odresci, pečenje, kotleti Treba odstajati: 3 minute | 65 |
Meso peradi | Svo meso peradi (prsa, čitava živina, bataci, karabataci, krila, mljevena živina, drob/crijeva i nadjev) | 75 |
Svinjetina i pršuta | Svježa svinjetina, uključujući svježu pršutu Treba odstajati: 3 minute | 65 |
Prethodno skuhana pršuta (za ponovno zagrijavanje) | 75 | |
Jaja i jela s jajima | Jaja | Kuhati dok se bjelance i žumance ne stvrdnu |
Jela s jajima/od jaja (npr. omlet) | 70 | |
Ostaci i jela sa više komponenti | Ostaci i jela sa više komponenti | 75 |
Morski plodovi | Ribe s perajama | 65 ili kuhati dok meso ne postane neprozirno i lako se odvaja viljuškom |
Škampi, jastozi, rakovi i školjke | Kuhati dok meso ne postane bijele ili biserne boje (neprozirno) | |
Školjke, kamenice, dagnje | Kuhati dok se školjke ne otvore |