Za sve vas koji ste mislili da je bijelo meso zdravije od crvenog zbog manjeg rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, u nastavku saznajte kako i zašto niste bili u pravu.
Kako navodi American Journal of Clinical Nutrition, bijelo meso je podjednako rizično za zdravlje srca kao i crveno meso. Posljednja istraživanja donose kako je najveći uzrok povećavanja lošeg kolesterola krvi upravo – crveno i bijelo meso.
Teletina, janjetina, svinjetina, piletina ili pak puretina – zbog povećanog broja zasićenih masti koje nose u sebi, mogu uticati na začepljenje arterija, te eventualno dovesti do srčanog udara i ostalih bolesti krvnih žila. Kada govorimo o biljnoj prehrani, proteini i vlakna koja se nalaze u povrću i ostalim biljnim izvorima znatno smanjuju loši kolesterol, posebno se bazirajući na mahunarke.
Posmatrajući krvnu sliku ispitanika u ovom istraživanju, znanstvenici su došli do idućeg zaključka: nivo kolesterola u krvi podjednako povećava i crveno i bijelo meso, a biljna prehrana ga snižava. Dakle, da biste postigli uravnoteženu ishranu potrebno je da balansirate s hranom – jedite podjednako i meso i hranu biljnog porijekla kombinirajući sve sa zdravim napicima.