Blagodati kafe

Ukoliko kafu pijemo u normalnoj količini, nema potrebe da brinemo o visokom pritisku, srčanom udaru ili tahikardiji.

Svakodnevno slušamo o štetnim dejstvima kafe – najpopularnijeg napitka na svijetu, no to ne mijenja činjenicu da se njena proizvodnja tijekom posljednjih pedesetak godina udvostručila. U ovom članku ćemo više govoriti o učinkovitim dejstvima nezaobilaznog napitka gotovo svačije jutarnje rutine.

Tri šoljice kafe dnevno smanjuju rizik od raka debelog crijeva za nevjerovatnih 50%, tvrde japanski znanstvenici. To se dešava zbog kofeina, koji je pun antioksidanasa koji pozitivno utiču na funkciju debelog crijeva.

Znanstvenici iz Kalifornije pak tvrde da ukoliko pijemo kafu s mlijekom, tako čuvamo naše kosti i smanjujemo rizik od osteoporoze i eventualnih prijeloma, zbog obilate količine kalcijuma unutar ove mješavine.

Također, ukoliko kafu pijemo u normalnoj količini, nema potrebe da brinemo o visokom pritisku, srčanom udaru ili tahikardiji. Umjereno uživanje u njoj pruža organizmu brojne blagodati.

Što se tiče predrasude da kafa dovodi do dehidriranosti organizma, otklanjamo je sa spiska. To se događa samo kad se pretjeruje sa količinom popijene kafe. Čak jutarnjom kafom nadoknađujemo izgubljenu vodu tijekom spavanja.

Sve u svemu, ukoliko normalno konzumirate kafu, budite uvjereni da vas može čak spasiti i od Alzheimerove, te Parkinsonove bolesti, jer – ključ je u kofeinu!

Originalni članci:
https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zdravlje/Ovo-je-prava-istina-o-kafi/149949
https://www.epoha.ba/?p=6540