Hrana u avionu obično zna biti dosadna i blaga, a istraživači kažu da znaju razlog. Psiholozi su u SAD-u proučavali koliko buka utiče na ljude dok jedu. Zaključili su da u velikoj mjeri smanjuje uživanje putnika u vrijeme obroka.
Testiranje je izvršeno na 48 učesnika, a testirali su nekoliko okusa: slatko, slano, kiselo i gorko. Svaki okus je testiran sa tri nivoa koncentracije i na različitim nivoima buke, u rasponu od normalne (sobne) pa do buke od 85 decibela, prenosi Mirror.
“Ovi rezultati pokazuju da uživanje u hrani tokom ljeta avionom može biti znatno niže nego što se očekivalo, jer glasna buka prigušuje percepciju ugodnog slatkog okusa”, rekao je koautor studije Kimberly Yan sa Univerziteta u New Yorku.
Pored toga, na 10 i više hiljada metara, okusni pupoljci otupe i događa se slično kao kad smo prehlađeni – ne osjećamo okus najbolje. Putnici percipiraju slatkoću i slanost hrane 30% manje nego na tlu, a smanjena vlažnost u kabini dodatno umanjuje osjetilo njuha.