Da li ste znali da je sir hrana koja se najviše krade?

Crna tržišta sve su veći problem u svijetu, a ni tržište hrane nije iznimka u tom slučaju.

Da li ste znali da crno tržište hrane trenutno doživljava veliki uspon?

Crna tržišta sve su veći problem u svijetu, a ni tržište hrane nije iznimka u tom slučaju. Centar za istraživanje maloprodaje Velike Britanije sproveo je globalno istraživanje u 43 zemlje svijeta. Istraživanje je pokazalo koja se hrana u svijetu najviše krade. Namirnica kojom se najviše trguje je – sir!

Razloga za to je nekoliko. Prije svega, za sirom postoji velika potražnja – većina ukradenog sira preprodaje se manjim trgovinama i restoranima. Također, sirevi se mogu pronaći u malim i “prijenosnim” formatima koji su idealni za kradljivce budući da se mogu lako sakriti. Čak 4 posto sireva koji stignu na police trgovina nestane, odnosno ukradeno je. To i nije iznenađujuće s obzirom da cijene sira rastu i da postoje vrste, koje su veoma skupe a nude ih brojni restorani, pa su običnom stanovništvu luksuz.

Prema istraživanu američkog Adweeka, na popisu namirnica koje se najviše kradu se osim sira nalaze i svježe meso, alkoholna pića, slatkiši i čokolade, plodovi mora te različiti začini (među njima je “najpopularnija” vanilija).