Namirnice koje se ne peru prije kuhanja

Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrokom širenja bakterija pa i trovanja, a stručnjaci iz prehrambene industrije objasnili su koja su pravila oko pranja hrane, tj. na koje namirnice trošimo vrijeme perući ih.

Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrokom širenja bakterija pa i trovanja, a stručnjaci iz prehrambene industrije objasnili su koja su pravila oko pranja hrane, tj. na koje namirnice trošimo vrijeme perući ih. Neke od njih donosimo u nastavku. 

Prije kuhanja ne bismo trebali prati: 

Jaja
U industrijskoj proizvodnji, postoji supstanca koja se stavlja na jaja u cilju zaštite od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa jaja ne bi trebalo prati, već normalno kuhati i potom oguliti.

Piletina
Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode, putem kapljica se širi bakterija kampilobakter. Ustanovljeno je da dvije petine ljudi sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću, kao i kuhinjsku opremu. Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da dobro operete ruke nakon tretiranja mesa, te da je vaše meso dobro pečeno ili kuhano zbog prenošenja raznih drugih bolesti.

Ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, janjetine i svinjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno rješava – visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Dobro bi bilo prije kuhanja višak mesnog soka s površine obrisati papirnatim ubrusima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.

Tjestenina
Voda uklanja škrob koji pomaže bolje apsorbirati umak koji ćete poslužiti s njom. Tako se tjestenina ne bi trebala prati ni nakon kuhanja, a jedina je iznimka tjestenina koju ste skuhali za salatu.

Gljive
Ovu namirnicu, zbog svoje spužvaste strukture, nikad ne treba prati ili namakati u vodi. Ako vam se čine prljave, ogulite ih nožem ili ih obrišite papirnatim ubrusima. Gljive treba guliti samo ako je došlo do promjene boje, a bez obzira na boju, treba odrezati donji dio stručka gljive.

Ako  vam je ovaj članak bio koristan, lajkajte nas i podijelite sa svojim prijateljima!

Originalni članak: http://hr.n1info.com/Lifestyle/a476093/Opasno-Ove-namirnice-niposto-ne-smijete-prati-prije-kuhanja.html