Pri nestanku struje, hrana će u frižideru biti sigurna za upotrebu narednih 4 sata. Držite vrata zatvorenim što je više moguće. Nakon duže od 4 sata bez struje – bacite kvarljivu hranu, poput mesa, ribe, jaja i ostataka hrane. Nakon nestanka struje, nikada nemojte probavati hranu kako biste utvrdili njenu ispravnost. Procijenite svaku namirnicu pojedinačno, koristeći tabelu ispod. Kada niste sigurni, bacite tu namirnicu!
Vrsta hrane | Stajala iznad 5°C duže od 2 sata |
Meso, meso peradi i morski plodovi | |
Sirovo meso ili ostaci kuhanog mesa, meso peradi, riba ili morski plodovi; sojina zamjena za meso | Baciti |
Odmrznuto meso ili meso peradi | Baciti |
Salate od mesa, tune, škampi, piletine ili jaja | Baciti |
Namazi, nadjevi, kaše | Baciti |
Brza hrana, hrenovke, kobasice, slanina, sušena govedina | Baciti |
Pizza sa bilo kojim dodacima | Baciti |
Konzervirana pršuta označena sa ”Držati u frižideru” | Baciti |
Otvorene konzerve mesa ili ribe | Baciti |
Jela sa više komponenata, supe, gulaši | Baciti |
Sir | |
Meki sirevi | Baciti |
Tvrdi sirevi | Zadržati |
Topljeni sir | Zadržati |
Izrendani sir | Baciti |
Sirevi sa niskim udjelom masti | Baciti |
Izrendani parmezan(konzervirani ili u tegli) | Zadržati |
Mliječni proizvodi | |
Mlijeko, vrhnje, pavlaka, mlaćenica, evaporisano mlijeko, jogurt, punč od jaja, sojino mlijeko | Baciti |
Puter, margarin | Zadržati |
Dječije kašice | Baciti |
Jaja | |
Svježa jaja, tvrdo kuhana jaja, jela sa jajima, proizvodi koji sadrže jaja | Baciti |
Kreme, pudinzi i jela sa više komponenata | Baciti |
Voće | |
Svježe voće, izrezano | Baciti |
Svježe voće, cijelo | Zadržati |
Voćni sokovi, otvoreni | Zadržati |
Konzervirano voće, otvoreno | Zadržati |
Sušeno voće, grožđice, kandirano voće, datulje | Zadržati |
Narezan kokos(?) | Baciti |
Umaci, namazi, džemovi | |
Otvorena majoneza, tartar-sos i hren | Baciti(ako su bili iznad 5°C duže od 8 sati) |
Puter od kikirija | Zadržati |
Žele, reliš (?), taco-sos, senf, kečap, masline, kiseli krastavci | Zadržati |
Umaci za roštilj, soja, hoisin umak | Zadržati |
Riblji umaci, umaci od kamenica | Baciti |
Preljevi koji sadrže ocat, otvoreni | Zadržati |
Preljevi sa kremama, otvoreni | Baciti |
Sos za špagete, otvoren | Baciti |
Hljeb, kolači, tjestenina, žitarice | |
Hljeb, peciva, kolači, muffini, brza tijesta, tortilje | Zadržati |
Kolačići koji stoje u frižideru, peciva, tijesto za kolače | Baciti |
Skuhana tjestenina, riža, krompir | Baciti |
Salate sa tjesteninom, majonezom ili vinegretom | Baciti |
Svježa tjestenina | Baciti |
Torte sa sirom | Baciti |
Hrana za doručak: vafli, palačinci, krofne | Zadržati |
Pite i tijesta | |
Pecivo punjeno kremom | Baciti |
Pite sa sirom, šifon ili pite sa više komponenata(?) | Baciti |
Voćne pite | Zadržati |
Povrće | |
Svježe povrće, narezano | Baciti |
Svježe povrće, cijelo | Zadržati |
Svježe gljive, bilje i začini | Zadržati |
Zeleniš, opran, narezan, zapakovan | Baciti |
Povrće, skuhano | Baciti |
Tofu, skuhan | Baciti |
Sok od povrća, otvoren | Baciti |
Zapečeni krompir | Baciti |
Kupovni češnjak u ulju | Baciti |
Salata od krompira | Baciti |
Jela sa više komponenata, supe, variva | Baciti |
Zamrznuta hrana i nestanak struje: Kada je sačuvati, a kada baciti
Pun zamrzivač će održavati bezbjednu temperaturu otprilike 48 sati (24 sata ako je zamrzivač do pola pun i vrata ostanu zatvorena). Hrana se može ponovo bezbjedno zamrznuti ako još uvijek sadrži kristale leda ili je na temperaturi od 5°C ili nižoj, ali može uticati na njenu kvalitetu. Nikada nemojte probavati hranu kako biste utvrdili da li je sigurna za jelo. Koristite navedenu tabelu kao olakšicu.
Vrsta hrane | Sadrži kristale leda i hladna je kao da je stajala u frižideru | Odmrznuta i stajala iznad 5°C duže od 2 sata |
Meso, meso peradi i morski plodovi | ||
Meso, meso peradi i morski plodovi – svi dijelovi | Ponovo zamrznuti | Baciti |
Variva i supe | Ponovo zamrznuti | Baciti |
Mliječni prozivodi | ||
Mlijeko | Ponovo zamrznuti (gubi se tekstura) | Baciti |
Jaja i proizvodi koji sadrže jaja | Ponovo zamrznuti | Baciti |
Sladoled, zamrznuti jogurt | Baciti | Baciti |
Sir (meki ili polumeki) | Ponovo zamrznuti (gubi se tekstura) | Baciti |
Tvrdi sirevi | Ponovo zamrznuti | Ponovo zamrznuti |
Izrendani sirevi | Ponovo zamrznuti | Baciti |
Torta od sira | Ponovo zamrznuti | Baciti |
Voće | ||
Sokovi | Ponovo zamrznuti | Ponovo zamrznuti (Baciti ukoliko se pojavi buđ, počne čudno da miriše ili izgleda) |
Kupovno ili domaće voće (zapakovano) | Ponovo zamrznuti ( gubi se tekstura i okus) | Ponovo zamrznuti (Baciti ukoliko se pojavi buđ, počne čudno da miriše ili izgleda) |
Povrće | ||
Sokovi | Ponovo zamrznuti | Baciti ako stoji iznad 5°C duže od 6 sati |
Kupovno ili domaće povrće (zapakovano) | Ponovo zamrznuti ( gubi se tekstura i okus) | Baciti ako stoji iznad 5°C duže od 6 sati |
Hljeb i peciva | ||
Hljeb, peciva, muffini, kolači bez nadjeva | Ponovo zamrznuti | Ponovo zamrznuti |
Kolači, pite, peciva sa nadjevom ili sirom | Ponovo zamrznuti | Baciti |
Kore za pitu, kupovno i domaće tijesto za hljeb | Ponovo zamrznuti (može se izgubiti kvalitet) | Ponovo zamrznuti (uzeti u obzir gubljenje kvaliteta) |
Druga hrana | ||
Jela sa rižom i tjesteninom | Ponovo zamrznuti | Baciti |
Brašno, palenta, orašasto voće | Ponovo zamrznuti | Ponovo zamrznuti |
Hrana za doručak: vafli, palačinci, krofne | Ponovo zamrznuti | Ponovo zamrznuti |
Zamrznuti obroci, prilozi, namjenska hrana(?) (pizza, kobasice, pita s mesom…) | Ponovo zamrznuti | Baciti |
Pogledajte originalan članak na linku: https://www.foodsafety.gov/food-safety-charts/food-safety-during-power-outage