Bezbjednost hrane pri nestanku struje

Pri nestanku struje, hrana će u frižideru biti sigurna za upotrebu narednih 4 sata. Držite vrata zatvorenim što je više moguće.

Pri nestanku struje, hrana će u frižideru biti sigurna za upotrebu narednih 4 sata. Držite vrata zatvorenim što je više moguće. Nakon duže od 4 sata bez struje – bacite kvarljivu hranu, poput mesa, ribe, jaja i ostataka hrane. Nakon nestanka struje, nikada nemojte probavati hranu kako biste utvrdili njenu ispravnost. Procijenite svaku namirnicu pojedinačno, koristeći tabelu ispod. Kada niste sigurni, bacite tu namirnicu!

Vrsta hrane Stajala iznad 5°C duže od 2 sata
Meso, meso peradi i morski plodovi
Sirovo meso ili ostaci kuhanog mesa, meso peradi, riba ili morski plodovi; sojina zamjena za meso Baciti
Odmrznuto meso ili meso peradi Baciti
Salate od mesa, tune, škampi, piletine ili jaja Baciti
Namazi, nadjevi, kaše Baciti
Brza hrana, hrenovke, kobasice, slanina, sušena govedina Baciti
Pizza sa bilo kojim dodacima Baciti
Konzervirana pršuta označena sa ”Držati u frižideru” Baciti
Otvorene konzerve mesa ili ribe Baciti
Jela sa više komponenata, supe, gulaši Baciti
Sir
Meki sirevi Baciti
Tvrdi sirevi Zadržati
Topljeni sir Zadržati
Izrendani sir Baciti
Sirevi sa niskim udjelom masti Baciti
Izrendani parmezan(konzervirani ili u tegli) Zadržati
Mliječni proizvodi
Mlijeko, vrhnje, pavlaka, mlaćenica, evaporisano mlijeko, jogurt, punč od jaja, sojino mlijeko Baciti
Puter, margarin Zadržati
Dječije kašice Baciti
Jaja
Svježa jaja, tvrdo kuhana jaja, jela sa jajima, proizvodi koji sadrže jaja Baciti
Kreme, pudinzi i jela sa više komponenata Baciti
Voće
Svježe voće, izrezano Baciti
Svježe voće, cijelo Zadržati
Voćni sokovi, otvoreni Zadržati
Konzervirano voće, otvoreno Zadržati
Sušeno voće, grožđice, kandirano voće, datulje Zadržati
Narezan kokos(?) Baciti
Umaci, namazi, džemovi
Otvorena majoneza, tartar-sos i hren Baciti(ako su bili iznad 5°C duže od 8 sati)
Puter od kikirija Zadržati
Žele, reliš (?), taco-sos, senf, kečap, masline, kiseli krastavci Zadržati
Umaci za roštilj, soja, hoisin umak Zadržati
Riblji umaci, umaci od kamenica Baciti
Preljevi koji sadrže ocat, otvoreni Zadržati
Preljevi sa kremama, otvoreni Baciti
Sos za špagete, otvoren Baciti
Hljeb, kolači, tjestenina, žitarice
Hljeb, peciva, kolači, muffini, brza tijesta, tortilje Zadržati
Kolačići koji stoje u frižideru, peciva, tijesto za kolače Baciti
Skuhana tjestenina, riža, krompir Baciti
Salate sa tjesteninom, majonezom ili vinegretom Baciti
Svježa tjestenina Baciti
Torte sa sirom Baciti
Hrana za doručak: vafli, palačinci, krofne Zadržati
Pite i tijesta
Pecivo punjeno kremom Baciti
Pite sa sirom, šifon ili pite sa više komponenata(?) Baciti
Voćne pite Zadržati
Povrće
Svježe povrće, narezano Baciti
Svježe povrće, cijelo Zadržati
Svježe gljive, bilje i začini Zadržati
Zeleniš, opran, narezan, zapakovan Baciti
Povrće, skuhano Baciti
Tofu, skuhan Baciti
Sok od povrća, otvoren Baciti
Zapečeni krompir Baciti
Kupovni češnjak u ulju Baciti
Salata od krompira Baciti
Jela sa više komponenata, supe, variva Baciti

Zamrznuta hrana i nestanak struje: Kada je sačuvati, a kada baciti

Pun zamrzivač će održavati bezbjednu temperaturu otprilike 48 sati (24 sata ako je zamrzivač do pola pun i vrata ostanu zatvorena). Hrana se može ponovo bezbjedno zamrznuti ako još uvijek sadrži kristale leda ili je na temperaturi od 5°C ili nižoj, ali može uticati na njenu kvalitetu. Nikada nemojte probavati hranu kako biste utvrdili da li je sigurna za jelo. Koristite navedenu tabelu kao olakšicu.

Vrsta hrane Sadrži kristale leda i hladna je kao da je stajala u frižideru Odmrznuta i stajala iznad 5°C duže od 2 sata
Meso, meso peradi i morski plodovi
Meso, meso peradi i morski plodovi – svi dijelovi Ponovo zamrznuti Baciti
Variva i supe Ponovo zamrznuti Baciti
Mliječni prozivodi
Mlijeko Ponovo zamrznuti (gubi se tekstura) Baciti
Jaja i proizvodi koji sadrže jaja Ponovo zamrznuti Baciti
Sladoled, zamrznuti jogurt Baciti Baciti
Sir (meki ili polumeki) Ponovo zamrznuti (gubi se tekstura) Baciti
Tvrdi sirevi Ponovo zamrznuti Ponovo zamrznuti
Izrendani sirevi Ponovo zamrznuti Baciti
Torta od sira Ponovo zamrznuti Baciti
Voće
Sokovi Ponovo zamrznuti Ponovo zamrznuti (Baciti ukoliko se pojavi buđ, počne čudno da miriše ili izgleda)
Kupovno ili domaće voće (zapakovano) Ponovo zamrznuti ( gubi se tekstura i okus) Ponovo zamrznuti (Baciti ukoliko se pojavi buđ, počne čudno da miriše ili izgleda)
Povrće
Sokovi Ponovo zamrznuti Baciti ako stoji iznad 5°C duže od 6 sati
Kupovno ili domaće povrće (zapakovano) Ponovo zamrznuti ( gubi se tekstura i okus) Baciti ako stoji iznad 5°C duže od 6 sati
Hljeb i peciva
Hljeb, peciva, muffini, kolači bez nadjeva Ponovo zamrznuti Ponovo zamrznuti
Kolači, pite, peciva sa nadjevom ili sirom Ponovo zamrznuti Baciti
Kore za pitu, kupovno i domaće tijesto za hljeb Ponovo zamrznuti (može se izgubiti kvalitet) Ponovo zamrznuti (uzeti u obzir gubljenje kvaliteta)
Druga hrana
Jela sa rižom i tjesteninom Ponovo zamrznuti Baciti
Brašno, palenta, orašasto voće Ponovo zamrznuti Ponovo zamrznuti
Hrana za doručak: vafli, palačinci, krofne Ponovo zamrznuti Ponovo zamrznuti
Zamrznuti obroci, prilozi, namjenska hrana(?) (pizza, kobasice, pita s mesom…) Ponovo zamrznuti Baciti

Pogledajte originalan članak na linku: https://www.foodsafety.gov/food-safety-charts/food-safety-during-power-outage