Najbolja hrana protiv depresije – Top 10

U nastavku navodimo najboljih 10 namirnica protiv depresije.

Organsko meso – sadrži veću količinu omega-3 masnih kiselina, što će smanjiti rizik od depresije za 50%.

Integralni ugljiko hidrati – stabilizuju nivo šećera u krvi i omogućavaju uspostavljanje esencijalnih hemijskih materija u mozgu – idealna su hrana protiv depresije .

Kari – glavni sastojak ovog začina je kurkuma – podiže nivo supstance BDNF u organizmu, čije su niske vrijednosti karakteristične za depresiju. Ajurvedska medicina navodi da je upravo kurkumin hrana protiv depresije i različitih anksioznih stanja.

Tamnozeleno lisnato povrće – sadrži obilje folne kiseline, koja stimuliše produkciju neurotransmitera dobrog raspoloženja.

Skuša – ova riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a redovno konzumiranje skuše podiže nivo moždane materije GABA, koja blokira osećanja anksioznosti i stresa ,iznvaredna korisna hrana za mozak.

Mahunarke (pasulj) – bogate su triptofanom, amino- kiselinom koja je neophodna za stvaranje serotonina (hormon sreće i dobrog raspoloženja). Seratonin u hrani je izuzetno važan kod pomenutih stanja.

Crvena paprika – njemački istraživači utvrdili su da se brže smirujemo kada je nivo vitamina C u organizmu visok.Crvene paprike spadaju među najbogatije izvore ovog vitamina.

Pomorandže – ova vrsta južnog voća bogata je inozitolom, materijom koja pomaže produkciju serotonina,odlična su hrana protiv depresije .

Borovnice – učesnici jedne britanske studije registrovali su poboljšanje raspoloženja kod ispitanika za 15% nakon konzumiranja velike porcije ovog voća,a preporučuje se i prirodni sok od borovnice.

Jaja – sadrže triptofan i holin (jedan od vitamina B), koji smanjuju rizik od pojave depresije.