Naučite kako da vam začini traju duže i ostanu svježiji

Začine volimo zato što jelo čine ukusnijim, ali i zbog pozitivnih zdravstvenih dejstava. Kako bismo začine koristili na pravi način, važno je naučiti pravilno ih skladišititi i koristiti.

Začine volimo zato što jelo čine ukusnijim, ali i zbog pozitivnih zdravstvenih dejstava. Kako bismo začine koristili na pravi način, važno je naučiti pravilno ih skladišititi i koristiti. Pravilnim skladištenjem osiguravamo duži rok trajanja začina, kao i zadržavanje svježeg okusa određenog začina. U nastavku vam donosimo trikove koji vam mogu olakšati rukovanje začinima.

Bez zraka i svjetla. Začine je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim posudama – time zadržavaju aromu, ali i bakterije ne mogu dospijeti do njih.

Držite ih dalje od direktnog izvora svjetlosti i toplote, jer pojedini začini mogu izlapiti tijekom uticaja visokih temperatura.

Kad su prestari?  Ukoliko pravilno skladištite svoje začine, oni će duže zadržati miris i okus. Ako više uopće ne osjetite miris začina, vrijeme je da ga bacite i zamijenite novim.

Koliko začini traju?  Cjeloviti začini ostaju duže svježi, do nekih 2 godine. Kako biste iz njih izvukli maksimum, preporučljivo je da ih sameljete i stavite u manje posudice i koristite ih unutar 6 mjeseci.

Originalni članak: https://www.24sata.hr/lifestyle/znate-li-kako-vam-zacini-mogu-dulje-trajati-i-
ostati-svjeziji-678275