Prednosti zelenog čaja

Zeleni čaj je drugo najviše konzumirano piće na svijetu (na prvom je mjestu voda), a u ljekovite se svrhe koristi već stoljećima u Kini i Japanu.

Zeleni čaj je drugo najviše konzumirano piće na svijetu (na prvom je mjestu voda), a u ljekovite se svrhe koristi već stoljećima u Kini i Japanu. Dokazane su mnogobrojne zdravstvene prednosti konzumiranja zelenog čaja. U ukupnoj svjetskoj potrošnji svih vrsta čajeva, na zeleni čaj otpada oko 20% od ukupnog broja. U nastavku vam donosimo samo neke od mnogobrojnih prednosti najpoznatijeg zelenog napitka.

Zeleni čaj bogat je antioksidansima
Popijete li šoljicu zelenog čaja učinit ćete za sebe puno više osim što ćete se, recimo, ugrijati po zimi. Listovi zelenog čaja su manje obrađeni od listova crnog čaja i sadrže bogate izvore antioksidansa koji štite ćelije tijela od oštećenja i pomažu u borbi protiv bolesti. Prednosti zelenog čaja povezane su sa prevencijom raka, smanjenjem rizika od moždanog udara, bolesti srca, snižavanjem nivoa ukupnog i lošeg holesterola u krvi.

Odličan je u saniranju porezotina ili ogrebotina!
Zeleni čaj je prirodni antiseptik koji ublažava svrab i oticanje. Natopite maramicu u kuhanom zelenom čaju i natapkajte oštećeno ili nadraženo mjesto na koži. Isto tako, obloga od zelenog čaja može pomoći i kod otečenih kapaka.

Držite krvni tlak pod kontrolom
Istraživanja su pokazala da osobe koje dnevno konzumiraju samo 1 šoljicu zelenog čaja imaju 50% manju vjerovatnost da će jednog dana oboliti od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Zasluge su pripisane polifenolima kojima zeleni čaj obiluje, a pogotovo polifenolu poznatom kao ECGC.

Očuvajte moždanu aktivnost i pamćenje
Zeleni čaj također igra važnu ulogu i u održavanju zdravlja moždanih funkcija. Konzumiranjem barem dvije šoljice zelenog čaja dnevno smanjiti ćete u pola vjerovatnost za razvoj kognitivnih poremećaja, od osoba koje ne piju zeleni čaj. Dokazano je da zeleni čaj igra bitnu ulogu u prevenciji određenih bolesti mozga, poput demencije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Ostanite mladi
Redovnim ispijanjem 3-4 šoljice zelenog čaja dnevno pomoći ćete Vašem tijelu da se osjeća mlađe, zdravije i s više energije. Dokazano je kako zeleni čaj doista pomaže kod regulacije tjelesne težine.

Originalni članak: https://www.cajevi.hr/hr/content/14-zeleni-caj-i-njegove-prednosti