Trikovi koji pomažu u kuhinji

Svakom od nas se može desiti da nam jelo ne ispadne baš onako kako smo zamislili. Međutim, neke greške kod kuhanja lako je ispraviti pomoću jednostavnih trikova koje možete pročitati u nastavku.

Svakom od nas se može desiti da nam jelo ne ispadne baš onako kako smo zamislili. Međutim, neke greške kod kuhanja lako je ispraviti pomoću jednostavnih trikova koje možete pročitati u nastavku.

1. Raskuhano povrće

Rješenje: Ako je vaše povrće još uvijek u jednom komadu, ubacite ga nekoliko minuta u hladnu vodu, jer će to odmah zaustaviti proces kuhanja i spriječiti daljnji gubitak teksture i okusa. Zatim ga izvadite iz vode, stavite u tepsiju ili u posudu po želji, narendajte malo sira preko povrća, kratko zapecite u rerni dok se sir ne otopi i ne stvori hrskavu koricu. Ako je povrće u potpunosti izgubilo oblik, od njega napravite pire s dodatkom maslaca, soli i malo bibera.

2. Raskuhana riža

Rješenje: raskuhanu rižu možete spasiti tako što ćete je staviti u cjediljku i zatim isprati pod mlazom hladne vode. Ona će razdvojiti zrna i ukloniti ljepljivu sluz. Rižu raskuhanu do neprepoznatljivosti upotrijebite za kašu ili slatki rižin ‘puding’ kuhan na mlijeku.

3. Raskuhana tjestenina

Rješenje: u tavu ili dublju posudu stavite na vatru i dobro zagrijte. Dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja i zatim u posudu stavite raskuhanu tjesteninu. U ovom trenutku morate biti pažljivi jer tjesteninu treba prepržiti jako kratko, samo kako bi očvrsnula izvana i dobila manje ljepljivu teksturu. Zbog toga budite uz šporet kako vam se ne bi dogodila još jedna greška u procesu spremanja tjestenine.

4. Previše ljutih začina

Rješenje: Ako previše začinite svoje jelo, jelo možete spasiti dodatkom slatkoće koja će neutralizirati druge okuse. Šećer, sušeno voće ili marmelada često se dodaju mesu ili varivima, a ako radite nešto kremasto poput namaza ili umaka, spasit će vas nekoliko kašika jogurta ili vrhnja.

5. Previše šećera

Rješenje: kolač koji ste prešećerili ne možete spasiti, ali zato imajte na umu da možete probati tijesto prije nego ga stavite na pečenje. Ako primijetite da ste zabunom stavili previše šećera, nikako u tijesto ne dodajte sol jer će ona samo naglasiti sladak okus. Umjesto toga dodajte kiseline poput soka od limuna, narandže ili limete ili ‘kiselih’ mliječnih proizvoda poput jogurta i vrhnja koji će izbalansirati okuse.

6. Kolač koji ne ‘izlazi’ iz kalupa

Rješenje: bez obzira na to koliko maslaca ili brašna koristite, ponekad kolači jednostavno odbijaju izaći iz tepsije ili kalupa. Obavezno pričekajte da se kolač potpuno ohladi jer mu proces hlađenja pomaže da se odvoji od kalupa koliko može. Ako ni nakon hlađenja ne izlazi van, onda dno kalupa uronite u toplu vodu koja će ‘osloboditi’ masti i pomoći kolaču da jednostavno isklizne iz kalupa.

7. ‘Izgoreno’ meso koje je u sredini sirovo

Rješenje: kada meso pržimo na temperaturi koja je previsoka, dobit ćemo izgoreno meso s vana, a nedovoljno pečeno iznutra. Kada vam se to dogodi nemojte nastaviti kuhati meso na šporetu, jer će tako još više zagorjeti, nego ga ubacite u rernu na laganih 150 stepeni i pecite do željenog nivoa.

8. Zgrušana čokolada

Rješenje: čokolada koja u sebi ima puno šećera lako će se tijekom topljenja iz glatke tekuće smjese pretvoriti u zgrušanu. Spasit ćete je tako što ćete u nju dodati maslaca, vrhnja ili ulja i ponovno zagrijavati na pari. Masnoća će čokoladi vratiti glatku teksturu.

9. Gorko jelo

Rješenje: ponekad su određene namirnice u jelima ili salatama same po sebi gorke pa im treba pomoći da dobiju blaži okus. Gorčinu ćete najlakše zamaskirati dodatkom kiseline poput limunovog soka ili trunkom muškatnog oraščića koje će jelu podariti blagi slatki orašasti ton. U salate možete dodati nasjeckane orahe koji će također transformirati gorčinu.

10. Suha piletina

Rješenje: prepečenu ili prekuhanu piletinu narežite na manje komade, zalijte omiljenim umakom ili topljenim sirom koji će odmah skrenuti pažnju sa suhoće i loše teksture mesa.

Originalni članak: https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/10-najcescih-gresaka-kod-kuhanja-i-trikovi-uz-koje-cete-ih-ispraviti—416017.html